Wat is een gezond- en wat is een ongezond eetpatroon? En hoe kom je uit een ongezond eetpatroon?

Gezonde voeding-

Je kan veel dingen verstaan onder gezond eetpatroon, dit kan namelijk ook verschillen per persoon. Een ongezond eetpatroon is echter wel heel makkelijk en eenvoudig. Het begint allemaal met je voedingsstoffen en de schijf van vijf, je moet elke dag genoeg voedingsstoffen binnen krijgen en elke dag wel iets van de schijf van vijf.

Schijf van vijf:

De vakken van de Schijf van Vijf zijn:

-Groente en fruit

-Smeer- en bereidingsvetten

-Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

-Brood, graanproducten en aardappelen

-Dranken

Groente en fruit-

Groente en fruit zijn heeft niet voor niets een gezonde uitstraling. Als je genoeg groente en fruit eet dan verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Het zorgt ook voor dat je minder kans hebt op diabetes type 2 (suikerziekte) en heb je een lagere kans om darmkanker te krijgen. Het eten van groente en fruit is dus heel belangrijk. Dit vak van de Schijf van Vijf bestaat uit zowel groente en fruit. Deze leveren veel goede stoffen en het is slim om ze elke dag nemen omdat het ervoor zorgt dat je gezond en fit blijft.

Niet één groente bevat alle voedingstoffen die je uit groente nodig hebt. Je moet dus blijven variëren met groente, daarnaast is dat ook beter want variatie verveelt nooit. (Schijf van Vijf-vak: groente en fruit, sd)

Smeer- en bereidingsvetten

Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamines A, D en E. Vet is een complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. En in elk product zitten deze vetten in andere hoeveelheden. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten. (Schijf van Vijf-vak: Smeer- en bereidingsvetten, sd)

 

Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Door het eten van vis verlaag je je risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12.  Noten en zuivel zijn ook belangrijk omdat dit je botten sterker maakt. Dit komt doordat er calcium in zuivel zit en dat is het cement van je botten. (Schijf van Vijf-vak: vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel, sd)

Brood, graanproducten en aardappelen

In dit vak staan vooral de graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren couscous of volkorenpasta. Je neemt het risico af op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker wanneer je 2 opscheplepels volkoren graanproducten per dag eet. Dit staat gelijk aan 3 boterhammen. Daarnaast leveren deze producten ook energie en vele andere voedingsstoffen, zoals vezels, eiwit, B-vitamines, ijzer en jodium. Daarom is het handig om er wat meer van te nemen. Aardappelen zijn een goeie aanvulling hierop. (Schijf van Vijf-vak: Brood, graanproducten en aardappelen, sd)

Dranken

De schijf dranken bestaat vooral uit thee, koffie en water. Dit omdat het heel goed en gezond kan zijn voor je lichaam. Zo is het goed voor je lichaam wanneer je 3 glazen zwarte of groene theedrinkt elke dag, dit vermindert de kans op een beroerte en zorgt ervoor dat je bloeddruk verlaagt. Je lichaam bestaat zo’n 60% uit water, je verliest dit water door middel van vochtverlies wat kan gebeuren wanneer je plast of wanneer je zweet. Alles wat je lichaam verliest aan vocht moet je ook weer bij drinken, daardoor is 2 liter water per dag ook heel belangrijk en wanneer je intensief bezig bent geweest moet je meer drinken.

Naast de schijf van vijf bestaat een gezond eetpatroon uit verschillende andere onderdelen zoals gevarieerd eten, verschillende tijdstippen eten en een goed ontbijt. (Schijf van Vijf-vak: Dranken, sd)

Ongezond eetpatroon

Een ongezond eetpatroon bestaat uit verschillende onderdelen zoals: Niet gevarieerd eten, slecht/geen ontbijt, te veel van een bepaalde voedingsstof of te weinig van een voedingsstof. Het probleem bij velen die kampen met een slecht eetpatroon is dat ze niet weten hoe een gezond eetpatroon in elkaar zit en vinden het lastig om uit hun slecht eetpatroon te komen. Hier heb ik een paar tips voor.

-Begin een goed ritme te krijgen, dit kan je doen door een week lang rond dezelfde tijd te eten. Door dit een week lang vol te houden went je lichaam aan om rond een bepaalde tijd te moeten eten, hierdoor krijg je dus rond die tijd trek.

-Houd een eetschema aan. Door je aan een bepaald eetschema te houden weet je wat je moet eten en is het makkelijker om je dagelijkse voedingstoffen binnen te werken.

-Deel je ervaring met anderen. Door je ervaring te delen met anderen kan je en andere helpen, maar daarnaast kunnen mensen ook met je meedenken en kunnen anderen jou aanmoedigen met wat je doet.

Het grootste verschil tussen een gezond eetpatroon en een ongezond eetpatroon is vooral het wisselvallig eten. Mensen met een ongezond eetpatroon vinden het lastig om een standaard eetpatroon te hebben en kunnen er lastig uit, iets wat voor iemand met een gezond eetpatroon heel makkelijk vindt.