Vetten

Wat zijn vetten?

Vet bevat veel energie, vitamine A, vitamine D en vitamine E. Vet bestaat uit onverzadigd en verzadigd vet. Als vet in voedingsmiddelen zit bestaat het uit een combinatie van beide. Als je verzadigd vet omzet in onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Wanneer je een hoog LDL-cholesterol hebt is dat niet goed voor je bloedvaten, dat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Om de kans  van hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang om producten te nemen die veel verzadigd vet bevatten.

 

Functies van vet

Het vet blijft lang in de maag hangen. Hierdoor geeft het vet voor een lange tijd een verzadigd gevoel. Zowel alle vetzuren uit eten wordt verteerd in het lichaam.

  • Het lichaam gebruikt het vet als energie: per gram 99 kilocalorieën
  • Lichaamsvet wordt uit vet gehaald dat niet gebruikt wordt als energie. Het opslaan van vet kost weinig energie. Iedereen heeft lichaamsvet en dat wordt gebruikt als energievoorraad, het lichaamsvet beschermd je tegen de kou en je organen.
  • In olie zit veel vitamine E, daarnaast heb je ook nog margarine bak- en braadvet en halvarine. Deze producten leveren vitamine A en vitamine D.

 

Niet te veel vet

Als je veel vet neemt ligt de kans op overgewicht hoger, de voedingsnorm is maximaal 40 energieprocent. Wanneer iemand overgewicht heeft ligt dit op 35%. Een normale man die  weinig beweegt is 100 gram vet per dag voldoende. Bij een vrouw ligt dat op ongeveer 80 gram.