Wat houdt krachttraining in?
3.1 Wat houdt krachttraining in?
Krachttraining is een training om krachtiger/sterker te worden. Door je spieren regelmatig zwaar te belasten, krijg je lichaam een seintje dat je meer kracht nodig hebt. Dat leidt ertoe dat je steeds meer spierweefsel opbouwt.
Er zijn verschillende soorten krachttraining. Het is voornamelijk in de sportschool met gewichten, maar dat is niet de enige manier om sterker te worden. Er zijn genoeg andere sportvormen wat tot spiergroei leidt.
3.1.1 De voordelen van krachttraining
Iedereen wilt heel sterk of groot zijn. Toch is dat niet het enige waar krachtsport goed voor is. Het is namelijk ook heel goed voor je algemene gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint, versterkt je botten van en verkleint de kans op diverse aandoeningen op latere leeftijd.
Daarnaast helpt het ook met afvallen, de ontwikkeling van spierweefsel zorgt ervoor dat je sneller vet verliest, omdat spieren in rust meer calorieën verbranden dan vetweefsel.
Het zorgt er in het algemeen ook voor dat je je energieker en gezonder voelt, én neem het zelfvertrouwen ook toe.
3.1.2 Essentiële basiskennis
Als je aan krachtsport doet of wilt gaan doen moet je ook een paar basistermen weten en gebruiken. Hieronder staan de belangrijkste voor een (beginnende) krachtsporter.
3.1.3 Supercompensatie
Krachttraining is eigenlijk allemaal gebaseerd op het principe van supercompensatie: wanneer je spieren door een bepaalde trainingsimpuls ietwat beschadigd wordt, herstellen ze vervolgens sterker dan dat het eerder was.
Tijdens een training ontstaan er kleine scheurtjes op microniveau in je spieren, en wanneer die gerepareerd worden, herstellen ze boven het oorspronkelijke niveau. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer in staat zou moeten zijn om iets zwaarder te trainen. Door dit fenomeen bouw je op lange termijn spiermassa op.
3.1.4 Herstel
Je lichaam heeft ook rust en herstel en goede voeding nodig om die reparatie uit te voeren. Als je een en dezelfde spiergroep elke dag zou trainen, heeft je lichaam niet de tijd om de spiergroep volledig te herstellen. Ook vergroot je daarmee de kans op blessures omdat je steeds die kleine scheurtjes krijgt en maar geen tijd geeft voor een goed herstel.
Het is dus heel belangrijk om voldoende rust te nemen. Neem je te lang rust? Dan zal de gemaakte progressie grotendeels weer verdwijnen. Daarom is het belangrijk om je trainingen, je rustmoment en je supercompensatie goed te laten lopen om zo de meest progressie te maken.
Een spiergroep heeft zo’n 24 tot 72 uur nodig voor herstel. Om vooruitgang te boeken is het verstandig om elke spiergroep minimaal 2 keer te trainen. Vaker trainen is mogelijk maar dan moet het in je schema passen want je hebt nog steeds evenveel rust nodig.
3.1.5 Progressive overload
Ons lichaam is snel gewend geraakt aan belasting. Om steeds boven je niveau te komen moet je dus steeds zwaarder trainen omdat je lichaam steeds zwaarder belast moet worden om te groeien. Zo blijft het een impuls krijgen die je nodig hebt om steeds meer vooruitgang te boeken.
Dit kun je doen door het gewicht te verhogen, maar je kan ook veranderen in sets of herhalingen. Je moet te allen tijde jezelf blijven uitdagen want op die manier boek je steeds meer vooruitgang.
Maak jouw eigen website met JouwWeb